Investeren in vastgoed – een vak apart

10 tips & tricks van een ervaren vastgoedbelegger

Wie investeert in vastgoed om te verhuren, wil vooral één ding: rendement. Dat lijkt makkelijker dan dat het is. Gaat u investeren in vastgoed? Een goed aankoopbeleid en een efficiënt en doordacht beheer bepalen de hoogte van het rendement. U moet dus zelf kennis van zaken hebben. Daarom hieronder alvast 10 tips van een ervaren vastgoedbelegger die het klappen van de zweep door en door kent.

 1. Koop dicht bij huis
  Deze tip is zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld. U kent uw eigen omgeving en haar ontwikkelingen het best. Hoe dichter u bij uw vastgoed woont, hoe beter uw beeld van de locatie en de toekomstbestendigheid. U kunt makkelijker naar uw vastgoed toe om het te monitoren en het onderhouden van contacten met huurders is makkelijker. Ervaring leert dat beleggers die dichtbij hun vastgoed wonen minder leegstand ervaren en minder beheer- en onderhoudskosten hebben. Figuurlijk gesproken wordt met dichtbij huis de focus bedoeld op datgene wat bij u past. Als u als ervaren klusser veel verstand heeft en houdt van het renoveren van woningen, waarom zou u dan iets dat kant en klaar is kopen?
 2. Cluster uw vastgoed
  In het eerste pand dat u koopt, stopt u uw ziel en zaligheid. Naarmate u uw portefeuille uitbreidt, komt efficiency echter centraal te staan. Hoe meer vastgoed u heeft in een cluster, hoe aantrekkelijker u bent voor zowel huurders, makelaars, onderhoudspartijen als aannemers.
 3. Check vooraf de financierbaarheid
  Veel vastgoedbeleggers financieren een deel van de aankoop van hun vastgoed. Enerzijds om het rendement middels de zogenaamde hefboom te vergroten. Anderzijds om met minder eigen vermogen toch vastgoed te kunnen kopen. Een goede financierbaarheid van vastgoed draagt ook bij aan de courantheid van een pand. Meer beleggers die het pand willen of kunnen kopen zorgt namelijk vaak voor een hogere prijs en waarde. Bovendien kan de financier u wijzen op risico’s die u mogelijk nog niet in beeld had.
 4. Zorg voor een financiële buffer
  100% van uw spaargeld in vastgoed investeren is geen goed idee. Een gouden regel van beleggers is: spreiding. Nadelen van spaargeld in deze tijd is het lage rendement. Groot voordeel is de directe beschikbaarheid. Het rendement in vastgoed is vaak veel hoger. Uw geld is daarin echter ook vast omsloten. Zorg daarnaast voor een buffer. Klassiek vastgoed behoeft regelmatig onderhoud, verbetering of renovatie. Als u deze zaken goed oppakt leidt dat op de lange termijn tot het beste rendement.
 5. Luister naar uw gevoel – ga bij uw eerste aankoop voor een veilige aankoop
  Vermijd, zeker in de opbouwfase van uw portefeuille, gebieden waar u de wet- en regelgeving nog onvoldoende van kent. Ben ook terughouden in gebieden waar letterlijk de omgeving niet veilig is of waar u zich niet prettig voelt. Luister naar uw gevoel. Een pand kunt u upgraden. De omgeving veelal niet.
 6. Gok niet op meerwaarde – reken met het rendement
  De waarde van vastgoed wordt door tal van elementen bepaald. Waaronder tal van elementen die u niet in de hand heeft of niet kunt voorspellen. Zo kan de rente morgen fors stijgen. Wat direct invloed kan hebben op de verkoopwaarde. Neem het rendement als basis en neem de meerwaarde in de toekomst als indirect extra rendement.
 7. Durf te investeren in goede contracten
  Op internet wemelt het van de standaardcontracten. Laat u op dit punt begeleiden door een professional. Een jurist kan o.a. helpen bij het opstellen van het huurcontract en het beoordelen van de koop-/verkoopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst. U voorkomt zo dat zaken niet goed worden vastgelegd.
 8. Begin klein
  Koop niet direct een complex met 30 appartementen. Start klein. Gun uzelf de tijd om de markt te ontdekken. Leer van gemaakte fouten en leg nooit ‘alle eieren in één mandje’.
 9. Denk bij aankoop al aan verkoop – laat uw pand vooraf taxeren door een professional
  De persoon die na u komt wil hetzelfde als u: rendement. Dat betekent dat hij alleen koopt als hij potentieel ziet in uw vastgoed. Kijk daarom al bij aankoop door de ogen van een potentiële koper. Vindt u dit lastig? Laat uw pand dan pro forma taxeren door een professional voordat u koopt.
 10. Onderhoud een goed en relevant netwerk
  Bij zowel aankoop, verhuur als onderhoud bent u afhankelijk van partijen die uw rendement maken. Investeer in relaties. Drink ook eens een kop koffie met uw relaties zonder dat u ze direct nodig hebt. Zinger Vastgoed helpt u graag op weg!
Share This